Geen wind, wel stroom

Koen de Brauw | 25 januari 2017 | 0 Reacties

Geschreven door Koen de Brauw | 25 januari 2017

Geen wind, wel stroom

'Waar komt mijn stroom eigenlijk vandaan als de wind niet waait?'

Een veelgehoord argument tegen windenergie is dat het niet constant is. Als je windenergie koopt en het waait niet, waar komt je stroom dan vandaan? Je krijgt dan toch gewoon vervuilende kolenstroom uit je stopcontact? Voor veel mensen is dit een reden om niet te kiezen voor windenergie. Op onze Facebookpagina komt deze vraag regelmatig voorbij, hoogste tijd om hier in te duiken!

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we eerst dieper in op de volgende twee punten:

  1. Wat je krijgt als je voor groene stroom kiest
  2. Hoe het energienet werkt

 

Groene stroom

Er loopt geen directe lijn tussen jouw huis en een windmolen, dus er komt geen windenergie uit je stopcontact, toch? De energie uit je stopcontact komt altijd van het landelijke energienet. Het energienet moet je zien als een grote ton, vol met energie. De ton wordt gevuld door alle energiebronnen in Nederland, zoals windmolens, zonneparken en kolencentrales. Dit betekent dat de energie in de ton dus een mix van grijze en groene energie is, die jij vervolgens thuis verbruikt. Het verschil merk je niet, je blender zal het altijd doen.

schema11.png

Het energienet: een grote ton met energie.

 

Waar betaal je dan voor als je windenergie koopt? Nou, ondanks dat je geen controle hebt over wat er uit je stopcontact komt, heb je wel controle over wie er voor jou energie in de ton stopt. Zo kun je bij Vandebron een specifieke energiebron kiezen die jouw jaarlijkse energieverbruik produceert en levert aan het energienet. Zo heb je met jouw energiekeuze invloed op de energiemix, want je zorgt ervoor dat er meer groene stroom op het net wordt gezet. En hoe meer mensen kiezen voor groene energie, hoe groener de mix uit je stopcontact zal zijn.

 

Spanning (maar weinig sensatie)

Het energienet is complex. In tegenstelling tot een reguliere ton, die je rustig kan laten leeglopen om hem vervolgens weer bij te vullen, moet de ton gevuld met energie altijd even vol zijn. Raakt de ton te leeg of te vol, dan wordt de landelijke energievoorziening onstabiel en kunnen er zelfs blackouts ontstaan. Geen ideaal scenario!

Anders gezegd moet er dus altijd evenveel energie in de ton zitten dan eruit gaat: vraag en aanbod moeten gelijk zijn. Dat is niet eenvoudig, want het energieverbruik én de energieproductie zijn niet constant. Met alleen kolen- of gascentrales, is het (relatief) makkelijk om het niveau gelijk te houden: ze zijn eenvoudig aan, uit, harder of zachter te zetten. Met duurzame energiebronnen is dat minder makkelijk, omdat ze afhankelijk zijn van het weer.

Waait het hard, dan bestaat de mix voor een groot deel uit windenergie. Waait het niet, dan bestaat de mix meer uit grijze stroom, enzovoort. De energiemix uit stopcontact verandert daardoor constant, zonder dat je blender er anders van gaat draaien.

 


Verantwoordelijkheid

Wie zorgt ervoor dat dit goed gaat? Voor het eerste deel zijn wij als energieleverancier verantwoordelijk. Wij zorgen ervoor dat er evenveel energie op het energienet gezet wordt als onze klanten verbruiken. Een belangrijk punt hierbij is dat de windmolen die je kiest, niet elke dag precies hoeft te produceren wat jij verbruikt. Dat zou onmogelijk zijn met windenergie. Daarom kijken we in plaats van naar je dagverbruik, naar je jaarverbruik. Jouw energiebron moet dat verbruik vervolgens in een jaar produceren.

Het tweede deel: zorgen dat vraag en aanbod altijd op elkaar zijn afgestemd, is de verantwoordelijkheid van netbeheerder Tennet. Zij zorgen ervoor dat de ton altijd op hetzelfde niveau gevuld blijft.

 

Dus waar komt je energie vandaan als het niet waait?

Je energie komt dan, net zoals altijd, van het energienet en bestaat uit een mix van groene en (nu nog) grijze energie. Dit staat los van je keuze voor groene energie. Want je keuze heeft wel degelijk een positief effect. Door jouw bijdrage hoeven kolencentrales minder hard te draaien, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten en de energiemix groener wordt!


Heb je nog vragen, stel ze dan vooral. Ik beantwoord ze graag.

Topics: Tech, Natuur, Windenergie, Goeie energie

Koen de Brauw
Geschreven door
Koen de Brauw

Bekijk posts

Geïnteresseerd in innovatie, de energietransitie en de diepere krochten van de energiemarkt.