Van energiehandelaar naar energie-dienstverlener

Jaap Grolleman | 28 juli 2014 | 0 Reacties

Geschreven door Jaap Grolleman | 28 juli 2014

Van energiehandelaar naar energie-dienstverlener

'Regelmatig komt deze vraag via Facebook binnen. Of we konden toelichten waarom we geen marge op energie maken.'

tumblr_inline_n9f2iedhc31sadp7a.jpg

Regelmatig komt deze vraag via Facebook binnen. Of we konden toelichten waarom we geen marge op energie maken. “Want ook Vandebron heeft kosten aan personeel en faciliteiten, toch?”, aldus de vraagsteller. 

Onze toelichting:
Wij vinden marge maken op energie onlogisch. Het vastrecht, een vast bedrag per maand ongeacht verbruik, is volgens ons genoeg voor een leverancier. Iedere leverancier in Nederland rekent dit, en Vandebron dekt hiermee de kosten van het beheren van de energieprocessen, de klantenservice, het aantrekken van nieuwe producenten, het bijhouden van het online platform en het voeren van de administratie.

Vastrecht én marge rekenen is een dubbel verdienmodel, iets wat past bij handelaren, maar niet bij dienstverleners. Wanneer leveranciers verdienen aan iedere kilowattuur stroom en kubieke meter gas die ze verkopen, hebben ze geen belang om hun klanten te laten besparen.

Doordat we geen marge maken op de energie van onze producenten hebben we er baat bij als onze klanten minder energie verbruiken, we kunnen dan immers meer huishoudens op één bron aansluiten. Zo hebben we ook hetzelfde belang als onze klanten; een lager verbruik en een lagere energierekening.

Wij vinden dat degene die de energie opwekken, zoals een boer die heeft geïnvesteerd in een biovergister of windmolen, ook degene moeten zijn die eraan verdienen. Zo kunnen ze hun investering eerder (of überhaupt) terugverdienen en verder investeren in duurzame opwekking.

 

Topics: Vandebron, Goeie energie, Impact

Jaap Grolleman
Geschreven door
Jaap Grolleman

Bekijk posts

Copy & Content