Impact maken: binnen Vandebron én daarbuiten

Jacqueline de Vent Escalante | 30 juni 2017 | 0 Reacties

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante | 30 juni 2017

Impact maken: binnen Vandebron én daarbuiten

Tussen jou en je bron zit een kantoor, waar meer dan honderd mensen werken. Lees hier het interview met Maartje, één van de Vandebronners.

Maartje bij surfplanken

Je weet misschien al van wie je je goeie energie koopt. Maar er zit ook een heel kantoor achter dat al het andere tussen jou en je energiebron voor je regelt. Een team met meer dan honderd mensen dat zich volop inzet om de energiewereld op z’n kop te zetten. Allemaal onder het mom van één missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. En die honderd mensen hebben ook een verhaal, zoals Maartje. Samen met Laura organiseert ze de open dagen bij energiebronnen door heel Nederland.

Ook werken bij Vandebron? Klik hier!

 

Hoe ben je bij Vandebron terecht gekomen?

‘Ik kende Laura van Café de Ceuvel, dé “circulaire broedplek” in Amsterdam-Noord, waar we samen duurzame evenementen en festivals organiseerden. Een paar jaar geleden ben ik gevraagd door Aart (red. één van de oprichters van Vandebron) om samen met Laura een paar proefgesprekken te doen met potentiële Vandebron-klanten op straat.

De website was op dat moment nog niet helemaal online en Vandebron heette toen nog Republiq. We hielden ons toen heel erg bezig met de vraag: hoe laat je een vernieuwend concept landen in de energiemarkt, waar alles al jaren hetzelfde is en waar veel mensen geen vertrouwen meer in hebben? En dat ook nog in een begrijpelijke taal, zodat iedereen weet waar hij of zij aan begint.

Maartje en Laura op zoek naar flagshippers voor Vandebron

Het is begonnen met een paar keer de straat op gaan op het Haarlemmerplein in Amsterdam, met vijf boeren waarvan we de energie konden verkopen. Door de Haarlemmerpoort zag je de Hemweg kolencentrale, dus zo kon ik het nog voordat we online waren superrelevant en zichtbaar maken.

Sindsdien waren we onderdeel van het flagshipteam en hebben we geholpen dit uit te breiden. Laura en ik hebben toen onze duurzame vrienden van Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam uitgenodigd en zo groeide de groep steeds meer. Het was een groot avontuur om samen met Laura de tuinbroekencrew op te zetten. En dat allemaal naast m’n studie!

Het werken bij Vandebron begon met “gewoon een middagje komen helpen” en is nu veranderd in een supertoffe fulltime baan als Projectmanager merkactivatie. Daarmee zet ik Vandebron zoveel mogelijk op de kaart door samen met Laura evenementen te organiseren door heel Nederland.’

 

Heb je naast je werk een duurzame leefstijl?

‘Ik hou van hiken en in de natuur zijn. En ik ben een fanatieke surfer. Dan ben je heel bewust bezig met je leefomgeving. Wanneer je op zee ligt en aan het afwachten bent tot de perfecte golf naar je toekomt, ben je compleet opgenomen en afhankelijk van de natuur.

Het besef van hoe krachtig de natuur is en wat voor klein deel van deze aarde jij bent, maakt je wel bewust van wat de voetafdruk is die je achterlaat. Ik heb het geluk dat ik op zulke mooie plekken ben geweest en daardoor nederiger ben geworden en bewust van het feit dat ik me heel graag wil inzetten om de wereld een stukje mooier te maken.

 

Maartje op zoek naar een goede golf tijdens het surfen

Thuis houd ik precies bij hoe ik leef. Ik ben vegetariër, probeer zo klein mogelijk te leven en weet precies hoeveel energie en hoeveel water ik gebruik. Met kleine, alledaagse keuzes kun je al impact maken. En in plaats van met het vliegtuig, wil ik de zijderoute gaan fietsen. Maar ervoor kiezen hoe je je dromen uit wil laten komen, en niet dát je ze uit wil laten komen is ook belangrijk.

Verder heb ik veel geschreven en programma’s gemaakt over duurzaamheid bij Pakhuis de Zwijger en Fabcity. Nu doe ik mee aan een innovatieproject van Café de Ceuvel: de Biogasboot. Met de afvalresten die we uit het restaurant van het café overhouden, kan de volgende dag gekookt worden.

Net als The Waste Transformers eigenlijk, maar dan op een boot. Van het bikken van roest, tot stukjes schrijven, tot het meehelpen bij vergunningstrajecten. Ik vind het heel leuk om daar ook bij mee te kunnen helpen. We hopen uiteindelijk ook naar allerlei festivals in Amsterdam te varen, het afval daar op te halen en dan de volgende dag daar de energie mee op te wekken. Én natuurlijk het verhaal vertellen. Want het verhaal is voor mij het belangrijkst. Daarmee maak je impact.’

 

Wat is volgens jou het belang van duurzaamheid?

‘Het belang… Het is geen kwestie meer of het van belang is of niet. Duurzaamheid en klimaatverandering zíjn er gewoon. Het is aan ons om het bij anderen zichtbaar te maken en iedereen in te laten zien dat het er is en dat het belangrijk is om je ervoor in te zetten.’

 

Nog geen goeie energie Vandebron? Klik hier!

 

Topics: Impact, Vandebron, Natuur