Energie uit waterkracht: hoe werkt het?

Jacqueline de Vent Escalante | 7 september 2017 | 0 Reacties

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante | 7 september 2017

Energie uit waterkracht: hoe werkt het?

Nederland is een echt waterland, maar we maken niet echt veel gebruik van het water om duurzame energie op te wekken. Nog niet!

Op een paar plekken in Nederland wordt in ieder geval wél al energie door waterkracht opgewekt. Benieuwd hoe dit werkt? Lees verder om erachter te komen. 

 

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

 

Het gebruik van waterkracht is eeuwenoud
Al eeuwenlang vechten mensen tegen de krachten van het water. Nederland staat hier bekend om. Bijvoorbeeld het bouwen van dijken, gemalen én de wereldberoemde Zeeuwse Deltawerken. Omdat het water ook door moet kunnen stromen, zijn er sluizen die ervoor zorgen dat het waterpeil stabiel blijft. Onder invloed van eb en vloed ontstaat er stroming: getijdenstroom. En onder andere met die stroming, wordt duurzame, Nederlandse energie uit water opgewekt.

Turbine in het water
Het bedrijf Tocardo heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dé ideale manier om met turbines in het water gebruik te kunnen maken van de getijdenstroom. Hun projecten lopen voornamelijk in het buitenland, bijvoorbeeld op eilanden waar nog energie opgewekt wordt met vervuilende dieselgeneratoren, maar ook op de offshore locaties. Hier in Nederland hebben ze in de sluizen van de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering turbines geïnstalleerd. Zo zorgen eb en vloed in de kering en het spuien van het IJsselmeer naar de Waddenzee ervoor dat er duurzame, Nederlandse stroom opgewekt wordt.

Een foto van de Afsluitdijk

Windmolens onderwater
Eigenlijk gaat het net zoals bij het opwekken van windenergie, maar dan in het water. Aan een grote buis hangen drie tot vijf turbines. Door de stroming van het water, draait de voorkant rond en wordt een dynamo aangedreven. Zo wordt stroom opgewekt en via een kabel teruggeleverd aan het net. Doordat Tocardo eerst lang onderzoek heeft gedaan om een zo efficiënt mogelijke turbine te bouwen, is hij zo ontworpen dat de bladen draaien als het eb of vloed is. Op die manier kan stroom opgewekt worden als het water in- en uitstroomt.

 Een foto van waterturbines van Tocardo

En de nadelen: wordt daar wel over nagedacht?
Jazeker! Samen met Wageningen Universiteit en de TU Delft wordt onderzoek gedaan. De installatie in de Oosterscheldekering is het afgelopen jaar goed gemonitord en alle uitkomsten zijn gedeeld met de Rijksoverheid. Verder wordt het welzijn van de vissen en alle levende organismen goed in de gaten gehouden.

De toekomst van waterenergie
Het opwekken van energie uit waterkracht heeft even geduurd maar er wordt inmiddels in sneltreinvaart geïnnoveerd. Net als bij windenergie, wordt er voor waterenergie ook al nagedacht over offshore mogelijkheden. Wil je daar meer over weten? Houd dit blog dan in de gaten. Binnenkort schrijven we er meer over.

 

Topics: Goeie energie, Waterenergie, Natuur