Debatagenda klimaat en energie: krik je kennis op

Claire van de Graaff | 26 oktober 2018 | 0 Reacties

Geschreven door Claire van de Graaff | 26 oktober 2018

Debatagenda klimaat en energie: krik je kennis op

Behoefte om je kennis over het klimaat en de energietransitie bij te spijkeren? Dat kan bij deze lezingen en debatten.

De dagen worden korter en donkerder, maar dat betekent nog niet dat je iedere avond onder een deken op de bank hoeft te gaan liggen. Er is genoeg interessants te doen! We verzamelden de leukste lezingen en debatten rond de thema's klimaat en energie van de komende maanden voor je.
(Beeld: Pakhuis de Zwijger)

6 oktober tot 3 november
Climate Planet Utrecht
Laat je inspireren voor een duurzame toekomst

De succesvolle internationale Climate Planet is voor het eerst in Nederland! Dankzij een zinderende bundeling van Utrechtse krachten, van bedrijfsleven tot overheid, presenteert Utrecht4GlobalGoals aan alle inwoners dit ongekend indrukwekkende beeld van de aarde. Van 6 oktober tot 3 november staat deze wereldbol met de hoogte van een gebouw van zes etages op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht. Een 360 graden film neemt je mee op een ruimtereis van de Big Bang tot in de verre toekomst en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst.

Dinsdag 6 november, 20:00, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Normaal Amsterdams Klimaat: De Onderwereld
Welke druk zet van gas los, het veranderende klimaat, de circulaire economie en een ander vervoer op de wereld onder ons?

Wordt de stad ook drukker in de onderwereld? De ambities van de stad Amsterdam zijn groot. Zeker als het gaat om de woningbouwopgave, een gezonde leefomgeving, de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. De vraag is hoe we deze ambities tegelijkertijd, naast elkaar en in samenhang gaan realiseren in de grond onder ons. Een integrale aanpak is noodzakelijk. Slim nadenken over een efficiënte inrichting van de ondergrond is hiervoor cruciaal. Want de ruimtelijke druk is groot en verschillende leidingen, buizen, funderingen, wortels en gebruiksfuncties concurreren met elkaar. Wat ligt er eigenlijk onder onze voeten? Kan de vervangingsopgave van de riolering en energienetwerken worden gebruikt om slimme koppelingen te realiseren? En hoe pakken we deze ambities met alle gebruikers en bewoners aan?

Maandag 12 november, 20:00, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
New Economy: Planet, People, Profit 2.0
Hoe maken we van verantwoord ondernemen écht de norm?

In ons huidige economische systeem staan mens en planeet niet centraal. Daarom zijn de afgelopen jaren tal van ondernemingen het anders gaan doen door minder vervuilende producten op de markt te brengen of een onderneming te starten die mensen boven winst zet. Hoe gaat het hen af? Waar bevinden we ons in de transitie naar een economie waar ondernemingen mens en planeet boven of gelijk aan winst stellen? Waar lopen ondernemers tegen aan en hoe kunnen deze obstakels worden weggenomen zodat we nog een stapje zetten richting een economie waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen de norm is? Met ondernemers, beleidsmakers, journalisten en politici gaan we in gesprek.

Maandag 12 november, 20:00, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Het Nieuwe Klimaat: Duurzaam vliegen, kan dat wel?
CO2-compensatie, elektrisch vliegen of toch de trein: wat zijn de duurzame opties voor de wereldreiziger van nu?

Een beter milieu, dat willen we allemaal wel. Uit dat reclamespotje van vroeger weten we; dit begint bij jezelf. Dus eten we geen vlees meer eten, draaien we led-lampen in en kopen we minder spullen. Maar dit alles valt meteen in het niet als je tóch vliegt voor je welverdiende vakantie. Een tripje naar New York? Net zo schadelijk als het eten van duizend Big Macs. Maar de echte boosdoener zijn de vluchten binnen Europa, met Schiphol op de derde plek als drukste vliegveld. In totaal reisden in 2017 68,4 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, wat neer komt op 496.747 starts en landingen afgehandeld, 3,7 procent meer dan in 2016. Daarmee zit de luchthaven net onder het plafond van 500.000 vluchten dat met de overheid en de omgeving is afgesproken. Een enorme belasting, voor een klein land als Nederland. En een pijnlijk besef voor de wereldverbeteraar. Het moge duidelijk zijn: onze vliegtrips, die moeten anders.

Dinsdag 13 november, 20:00, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Waar begin je aan?! Je eigen verduurzaming
Voor- en nadelen van het mede-opdrachtgever zijn bij het opzetten van je eigen verduurzaming.

Nederland moet verduurzamen. Natuurlijk kunnen we afwachten tot de overheid het ons verplicht, maar er zijn steeds meer Nederlanders die zelf het initiatief nemen om hun energieverbruik terug te brengen en huis en haard te verduurzamen. Dat gaat niet vanzelf, daar is veel kennis, kracht en kunde voor nodig. Wat zijn de voordelen? Waar loop je tegenaan? Welke inventieve ontwerpen levert het op? Wat zijn de belangrijkste lessen die je moet leren als je medeverduurzamer wordt? En wat betekent dit voor de stad en de manier van stad ontwikkelen? Een programma voor iedereen die er over nadenkt om concreet te gaan verduurzamen in huis, straat of wijk.

Dinsdag 13 november, 20:00, Tivoli Vredenburg, Utrecht
Zero Waste: De Stad van Morgen

Niet alleen onze fossiele brandstoffen zijn eindig. Ook onze grondstoffen voor bouwmaterialen zijn schaars. Bovendien vormen de afvalstromen die aan het eind van een gebouwen-levensloop de kringloop uitvloeien een grote aanslag op het milieu. Dit moet toch anders kunnen. Hoe zorgen we ervoor dat we gebruikte bouwmaterialen opnieuw in de bouwkolom kunnen inzetten? Wat is er nodig om een hele wijk circulair te bouwen? Hoe kunnen we samen de voetafdruk van de bouw verkleinen?

Vrijdag 16 november, 12:30, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
40 jaar WISE Jubileumfeest
Hebben we kernenergie nodig om klimaatverandering tegen te gaan?

Dit jaar bestaat WISE 40 jaar! Dit wordt gevierd met een jubileumfeest & congres. Tijdens plenaire sessies en meerdere workshops onderzoeken we samen met jou of het tijd is voor een nieuwe kijk op kernenergie. Oude argumenten worden getoetst aan de nieuwe realiteit.

Woensdag 21 november, 20:00, De Nieuwe Liefde, Amsterdam
NatuurCollege #1: Kritische zelfreflectie voor een betere wereld
Een jonge idealist in gesprek met een oude activist

De manier waarop we met de Aarde omgaan én de manier waarop we met elkaar omgaan heeft de afgelopen 50 jaar voor grote problemen gezorgd: klimaatverandering, verschraling van de aardbodem, de toenemende vluchtelingenstromen, economische stagnatie, bevolkingsgroei, toenemende arm-rijk verhoudingen en geopolitieke spanningen.  En wie naar het grotere geheel kijkt zal inzien dat deze huidige problemen, die zich op alle maatschappelijke terreinen voordoen, onderling sterk samenhangen. Tegelijkertijd blijkt er politiek en beleidsmatig nog maar weinig te gebeuren. Hoe komen we ooit uit die impasse?

Woensdag 12 december, 20:00, De Nieuwe Liefde, Amsterdam
NatuurCollege #2: Transformatieve oplossingen

Het was een extreem droge zomer dit jaar. Met bosbranden van Griekenland tot Zweden. In Noord-Amerika en Zuid-Oost-Azië teisteren orkanen de kuststreken. De oceanen worden leeggevist en microplastics zijn inmiddels overal in te vinden. Om over het dreigende zoetwatertekort maar niet te spreken. Zijn er nog oplossingen voor deze problemen?

Topics: Actueel, GroenDoen, Impact