De wereld verbeteren door chocolade te eten

Koen de Brauw | 20 maart 2017 | 0 Reacties

Geschreven door Koen de Brauw | 20 maart 2017

De wereld verbeteren door chocolade te eten

Original Beans maakt chocola van wereldniveau terwijl ze bossen planten en beschermen. Benieuwd? Lees snel verder!

Header_2_OB-1.jpg 

Wist je dat Original Beans de lekkerste chocolade ter wereld maakt? Geen grap. Massimo Bottura, chef van het beste restaurant ter wereld in 2016, zweert bij de chocolade van Original Beans. En hij is niet de enige. Onder de klanten van Original Beans vind je vele top restaurants en bekende chefs. Hoe komt dat? En dan hoor ik je bijna vragen: wat heeft dat te maken met Vandebron?

Een terechte vraag! De afgelopen weken heb ik geschreven over onze verschillende CO2 compensatieprojecten, waarom we CO2-uitstoot compenseren en waarom we er eigenlijk vanaf willen. Als je die blogs nog niet hebt gelezen, raad ik je aan dat eerst te doen!

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, maar Original Beans is het derde CO2 compensatieproject waar wij aan meedoen. Original Beans heeft wereldwijd meerdere plantages onder haar hoede. Het project dat wij steunen is in Ecuador. 

Dat project is best bijzonder. Volgens Original Beans is dit het laatste "pacific cloud forest ". Hoe we dat naar het Nederlands moeten vertalen weet ik niet precies. Google vertaalt het als een "wolkenbos", maar dat doet deze prachtige plek tekort, vind ik. Laten we het daarom (en in het belang der alliteratie) een "wolkenwoud" noemen! Het is een wolkenwoud van 700.000 hectare, met 491 vogelsoorten, 139 verschillende soorten zoogdieren en ontelbare planten- en boomsoorten. De ligging is op 800 meter hoogte. Dat is relatief hoog, waardoor wolken blijven hangen rond de boomtoppen. Een woud van meren, heuvels, valleien, watervallen en ongerepte natuur. Zie je het al voor je?

Cloud Forest-1.pngOriginal Beans maakt niet alleen de lekkerste chocolade ter wereld. Ze zijn ook een van de meest verantwoorde chocolademerken. In plaats van oerwouden te verruilen voor plantages, wordt het woud door Original Beans beschermd en versterkt.

Dat komt door een aantal dingen: ten eerste hebben ze het mantra ‘one bar, one tree’. Voor elke reep die ze verkopen, planten ze een nieuwe (cacao)boom. Zo hebben ze inmiddels al miljoenen bomen geplant. De boom die geplant wordt voor jouw reep kun je zelfs volgen, met de unieke code die achterop elke reep staat. Ten tweede hebben ze zelf de hele keten onder controle. Ze maken gebruik van CO2 gecompenseerd vervoer, hebben energiezuinige apparaten voor productie en gebruiken gerecycled papier voor hun verpakkingen. Zo creëren ze echt CO2-neutrale chocolade.

Door de manier waarop hun plantages ingericht zijn, beschermen ze de bossen en oerwouden. En dat doen ze samen met de lokale bevolking. Original Beans traint hen om de lekkerste cacao te kunnen verbouwen én de bossen te beschermen.

Original Beans, Vandebron en jij

Door de compensatieprojecten, worden extra bomen geplant en wordt de lokale bevolking opgeleid om het bos goed te onderhouden. Original Beans laat zien dat behoud van natuur en de productie van voedsel samen kunnen gaan. Door mee te doen compenseer je dus niet alleen je eigen CO2 uitstoot, maar help je ook het laatste échte ‘wolkenwoud’ te beschermen.  

Ohja, wij kregen nog één heel belangrijke tip van Philipp, de oprichter van Original Beans: hun chocolade moet je laten smelten op de tong en er niet op bijten! Dan is het het allerlekkerst.

Wil je meer weten over Original Beans? Philipp vertelt je er alles over in dit filmpje

Topics: Natuur, Impact, Vandebron, Goeie energie

Koen de Brauw
Geschreven door
Koen de Brauw

Bekijk posts

Geïnteresseerd in innovatie, de energietransitie en de diepere krochten van de energiemarkt.